Vacature;

Enthousiaste assistentes gezocht ter uitbreiding van ons team.

 

 

 

Nieuws

Vacature

Wij zoeken voor onze moderne nieuwe praktijk

twee enthousiaste tandarts-assistent(e)s ter uitbreiding van ons team voor elk drie dagen (26.30 uur) per week

Taken zijn:
Baliewerkzaamheden, omloop of assisteren in de behandelkamer

Wij vragen:
– Ervaring en diploma tandartsassistente
–  Collegialiteit, accuratesse en flexibiliteit

Interesse?
Stuur een brief met CV voor 15 november naar:
Tandartspraktijk Bedum
t.a.v. Yvonne van Calker
Verbindingsweg 21
9781 DA Bedum
of via e-mail:
yvonne@tandartspraktijkbedum.nlKun je beter je tanden flossen, ragen of stoken?

Waarschijnlijk poets je braaf je tanden. Maar weet dan wel dat je veertig procent van je gebit op dat moment niet schoonmaakt. Goede mondverzorging bereikt namelijk alle hoeken en gaten van je gebit. Alleen met stoken, flossen en ragen lukt dat. Maar kan je beter flossdraad gebruiken of een tandenstoker?

Veertig procent van het tandoppervlak zit tussen je tanden. Met geen enkele supersonische tandenborstel of behendige poetstechniek kom je daar. Dus zit er maar een ding voor je op: flossen. Of stoken. Of ragen. Of … euh .. wat te doen? Het allerbelangrijkste is dát je wat doet naast het poetsen. Want als je de tandplak – die plakkerige laag bacteriën op je tanden – niet wegpoetst kan het verharden en tandsteen worden. Die tandsteen leidt tot mondziektes zoals gaatjes, terugtrekkend tandvlees en parodontitis.

Tussen je tanden en kiezen komt je tandenborstel niet. Om daar het plaque weg te halen, moet je dus elke dag even flossen, ragen of stoken. Gebruik bijvoorbeeld eenmaal per dag een tandenstoker als deze goed past in de ruimte tussen de tanden en kiezen. Bij een zeer kleine ruimte, kun je beter flossdraad gebruiken. En is de tussenruimte te groot voor een tandenstoker? Gebruik dan ragers. Als je twijfelt, kun je altijd overleggen met de tandarts of mondhygiënist welke methode het meest geschikt voor jouw gebit is. Wij helpen je alvast op weg:

Flossen

Staan je tanden heel strak naast elkaar, gebruik dan flosdraad. Door de dunne draadjes komt flosdraad makkelijk tussen je tanden. Ook bij implantaten is flosdraad een goede oplossing. Flossdraad vind je in verschillende soorten en dikten, met en zonder een waslaagje.

Stoken

Als de ruimte tussen je tanden en kiezen te groot en ruim is, kun je het best een tandenstoker van hout gebruiken. De stokers verschillen in dikte, experimenteer daarmee. Gebruik bij grotere tussenruimten dikkere stokers en bij smallere tussenruimten een dunnetje. Ronde tandenstokers bestaan trouwens niet, dat noemen we cocktailprikkers. Niet geschikt als tandenstoker! Een cocktailprikker kan gaan splinteren en dat wil je niet.

Ragen

Pak een rager voor grotere ruimtes tussen je tanden, of als je een brug hebt in je mond. Met het borsteltje kun je goed tussen je tanden komen en alles schoonmaken. Ideaal! Ook ragers zijn er in allerlei soorten en maten. Stop de rager horizontaal tussen je tanden en beweeg de rager een aantal keer heen en weer. Zorg bij het ragen dat de metalen binnenkant van het borsteltje je tandvlees niet raakt. Dit kan je tandvlees beschadigen.

Bloedend tandvlees?

In het begin is het gebruik van tandenstokers, flosdraad of ragers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat bloeden omdat het ontstoken kan zijn. Als je dagelijks tandenstokers gebruikt, verdwijnt de ontsteking en zie je ook geen bloed meer.

 

Bron: https://gezondnu.nl/dossiers/gezondheid/spijsverterings-aandoeningen/tanden-kiezen-en-gezond-tandvlees/kun-je-beter-je-tanden-flossen-ragen-of-stoken/

 Tandartsen luiden de noodklok over slechte gebitten bij gezinnen met lage inkomens

Zowel ouders als kinderen in deze bevolkingsgroep gaan niet of nauwelijks op controle, met als gevolg: slechte mondhygiëne. En dat terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat goede mondzorg de basis is voor goede algehele gezondheid. Het is te zien in Meldpunt vrijdag 4 oktober om 19.00 uur bij MAX op NPO 2.

De 45-jarige Lucinda Marciano kampt met een slecht gebit. De problemen beginnen in 2015 als zij en haar man, door werkloosheid, financiële zorgen krijgen. In de jaren van schuldsanering die volgen, brokkelen haar tanden af. Ze heeft zenuwpijn, moeite met eten en durft niet meer te solliciteren. Uiteindelijk zit er niets anders op dan elf tanden te laten trekken. Maar wie gaat dat betalen?Waarom gaan mensen met lage inkomens minder vaak naar de tandarts? En wat is hier aan te doen? In Meldpunt zijn te gast schuldhulpverleenster Sandy van den Berge en prof. dr. Fred Rozema, hoogleraar orale geneeskunde. Hij pleit voor een financiële regeling waarmee mensen met lagere inkomens toch jaarlijks naar tandarts kunnen gaan.

En verder: ergernis over foutparkeerders op persoonlijke invalideparkeerplaatsen. Fons en Thea Verhoeven hebben voor de deur een parkeerplek op kenteken, omdat meneer Verhoeven vanwege een slechte gezondheid niet ver kan lopen. Daarvoor betaalden zij de gemeente 550 euro. Maar op hun plek staat geregeld een andere auto geparkeerd. Daardoor moet het stel, om te parkeren, ver lopen én parkeergeld betalen. Parkeerbeheer geeft wel bekeuringen aan deze foutparkeerders, maar sleept niet weg. MAX Ombudsman Rogier de Haan gaat in gesprek met de gemeente om dit probleem op te lossen.

Bron: https://pers.omroepmax.nl/vrijdag-in-meldpunt-slechte-gebitten-bij-lagere-inkomens/

 Open Huis

Zaterdagochtend 14 september hebben wij open huis van 10:00 tot 12:00 uur.Kinderen mijden massaal tandarts

Kinderen mijden massaal tandarts

Nederlandse tandartsen slaan alarm omdat nog altijd zo’n 600.000 kinderen volgens hen nooit naar de tandarts gaan. Ze eisen nu dat zorgverzekeraars in actie komen.

n een brandbrief die vandaag aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is gestuurd, stelt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) dat al twee jaar met allerlei initiatieven vergeefs wordt geprobeerd om meer kinderen naar een periodieke controle te krijgen, maar dat gaat uiterst moeizaam.

Grootste probleem is dat veel ouders denken dat een bezoek aan de tandarts met kinderen geld kost, net als bij volwassen die hiervoor aanvullend moeten zijn verzekerd of anders de kosten zelf moeten ophoesten. Maar voor kinderen tot 18 jaar vallen tandartsbezoeken onder de basiszorg en is dat dus kosteloos.

Er wordt wel geprobeerd om ouders te bereiken met diverse projecten, maar omdat tandartsen geen idee hebben wie de controles laten schieten, is het moeilijk hen echt te bereiken.

Meest effectief blijkt het sturen van een brief naar de ouders die nooit met hun kind gaan, vinden de tandartsen. Zorgverzekeraars kunnen in hun systemen precies zien wie dat zijn, maar de bereidheid om dat te doen, is volgens de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) bedroevend laag. Alleen verzekeraar DSW gaf gehoor aan de oproep van de tandartsen. Een pilot in Schiedam bleek zo succesvol dat bijna de helft van de ouders na de brief alsnog met hun kinderen naar de tandarts ging voor een controle.

Verantwoordelijkheid

Andere verzekeraars reageerden met ‘het is niet onze taak om verzekerden naar zorg te leiden’ of dat het stuitte op privacybezwaren. Schokkend, vindt vice-voorzitter Ravin Raktoe van ANT. ,,Het heeft er alle schijn van dat zorgverzekeraars hun eigen financiën belangrijker vinden dan hun zorgplicht en maatschappelijke verantwoordelijkheid.’’

Zorgverzekeraars Nederland erkent het probleem van de grote groep kinderen die nog altijd niet naar de tandarts gaat, maar volgens woordvoerder Koen Venekamp maakt de onlangs aangescherpte privacywetgeving het lastig, zo niet onmogelijk, om geselecteerde groepen verzekerden aan te schrijven. Om toch het probleem aan te pakken zijn zorgverzekeraars voortdurend bezig met het ontwikkelen van preventiemethodes om gezonde kindergebitten te bevorderen. ,,En daar zijn heel succesvolle, wetenschappelijk bewezen voorbeelden van.’’

Voor de tandartsen die verenigd zijn in het ANT gaat dat niet snel genoeg. Zij wenden zich nu tot minister Bruins en vragen hem om zorgverzekeraars te dwingen in actie te komen.

Bron: AD.nlStagiaires in de praktijk

Per september 2019 hebben wij 2 stagiaires in onze praktijk.

Sabine Hilboezen en Carlijn Niemeijer.

Beiden komen van het Noorderpoort college in Groningen. Sabine is derdejaars student tandartsassistente en Carlijn is tweedejaars student tandartsassistente.   U zult Sabine en Carlijn treffen aan de balie maar ook aan de stoel.